Touch-free deuren openen

Open, sluit en vergrendel toiletdeuren zonder ze aan te raken


Traditionele deurknoppen in toiletruimtes worden veelvuldig aangeraakt. Op het moment dat bezoekers binnenkomen met ongewassen handen, maar ook als ze de ruimte weer verlaten met schone, droge handen. En door mensen die de deurklinken aanraken met natte, vervuilde handen, omdat ze na het toiletbezoek hun handen niet of slecht wassen. Zo kunnen er ziekteverwekkers achterblijven, waardoor er een besmettingshaard ontstaat. De installatie van sensorgestuurde deuren verkleint het aantal handcontactpunten aanzienlijk en helpt om een meer hygiënische toiletruimte te creëren.

Deur open - Touch free Toilet - Dormakaba
Touch-free deuren - dormakaba CS 80 MAGNEO - Touchfree Toilet oplossingen

Touch-free deuren

Uit het meest recente Nederlandse Nationaal Toiletonderzoek blijkt dat handgrepen van deuren in bijna 10% van de gevallen vies zijn. Zo kan een toiletgebruiker die de handen goed wast en droogt alsnog besmet raken. Touch-free deuren zorgen ervoor dat uw medewerkers de sanitaire ruimte met schone handen verlaten, wat de hygiëne in het gehele gebouw ten goede komt.

Sensorgestuurde deuren

Over het algemeen passeren toiletbezoekers twee deuren: de toegangsdeur tot de sanitaire ruimte en de deur naar het toilethokje. Doordat beide deuren worden aangeraakt door veel verschillende mensen, waarvan een aanzienlijk deel vervuilde handen heeft, loont het om contactloze deuren te installeren. Dat verkleint het risico op besmetting aanzienlijk.

Vaak werken deze deuren met een openingssensor: medewerkers of bezoekers hoeven dus niets aan te raken om de deur te bedienen. Een voorbeeld van zo’n sensor is de dormakaba Magic Switch, met een instelbaar detectieveld van 100 tot 500 mm.

Hoge hygiëne-eisen

Deuren met deze openingssensoren zijn vooral te vinden in omgevingen waar al langere tijd extreem hoge eisen aan hygiëne worden gesteld, zoals ziekenhuizen, hotels en de farmaceutische industrie. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de eisen in ander soort omgevingen, zoals op kantoren, aangescherpt. De touch-free deuren worden steeds vaker ook op die locaties geïnstalleerd.

Om de tweede deur – naar het toilethokje – op slot te doen, zijn touch-free toepassingen beschikbaar. Met een handbeweging, dus wederom zonder een enkel oppervlak aan te raken, wordt de deur van binnenuit vergrendeld of ontgrendeld. Als de deur op slot zit, wordt dat door middel van een lichtindicator aangegeven. Op deze manier gaan hygiëne en privacy hand in hand.

Installatie

In de meeste gevallen is het eenvoudig om een bestaande draaideur op te waarderen naar een touch-free draaideur. De eerste stap is om de mechanische deurdrangers te verwijderen. Daarna worden de veiligheids- en aanrakingsvrije sensoren geplaatst. Tot slot worden de draaideur-automaten geïnstalleerd en is de nieuwe touch-free toepassing klaar voor gebruik.

Voor meer informatie over deze touch-free deuroplossingen bezoek de website van Dormakaba of neem contact op.

Handsfree

Het is niet altijd mogelijk om alle deuren te voorzien van touch-free openingsmechanismen. In die gevallen is het verstandig te zoeken naar alternatieven die het aantal handcontactpunten verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van opening met de voet of de elleboog.

Elleboogopeners kunnen worden geïnstalleerd op bestaande deurklinken en zijn in veel gevallen de meest kostenefficiënte oplossing. De Belgische Hogeschool Vives heeft, speciaal om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, een universele handenvrije elleboogopener ontworpen. De deuropener werd ontwikkeld voor zorginstellingen, maar is inmiddels ook voor een breder publiek beschikbaar.

Het gebruik van voetopeners verkleint het risico op besmetting ook aanzienlijk. Er zijn verschillende varianten op de markt, waaronder die van Artitec en de StepNpull® The Foot Handle.

Encon Wash+Dry - GITP9787 - handen wassen en drogen - Touchfree Toilet
Artitec Wallebroek bv _ Voetopener