Toilet gebruik

Raak niets aan tijdens een wc-bezoek


Toiletten en urinoirs die door veel verschillende mensen worden gebruikt, moeten aan een groot aantal hoge eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne, onderhoudsvriendelijkheid en veiligheid. Ook economische afwegingen spelen een rol, zowel bij de installatie als bij het dagelijks gebruik. De meest hygiënische toepassingen zijn touch-free, bijvoorbeeld een contactloze spoelknop, douchewc of urinoir.

Toiletruimte publieke ruimte - Douchewc's - Touchfree Toilet

Spoelknop

De spoelknop van het toilet wordt gedurende de dag door veel mensen aangeraakt. Het is daarmee een potentiële bron van besmetting: uit het meest recente Nederlandse Nationaal Toiletonderzoek blijkt dat 16% van de spoelknoppen vervuild is. Door de traditionele knop te vervangen voor een bedieningsplaat die zonder aanraking een wc-spoeling activeert, wordt de toiletruimte dus aanzienlijk hygiënischer.

Onderzoek laat zien dat steeds meer mensen het bezwaarlijk vinden om de spoeling handmatig te activeren. Er is dan ook een groeiende vraag naar sensorgestuurde spoelplaten, waarbij niets aangeraakt of ingedrukt hoeft te worden.

Toilet gebruik - handsfree doorspoelen - Bedieningsplaat Sigma80 - Touchfree Toilet

Sommige touch-free wc-spoelingen worden geactiveerd door de hand voor een zichtbare infraroodsensor te houden. Het is ook mogelijk voor een automatische spoeling te kiezen. Daarbij hoeft de gebruiker geen actie te ondernemen, er wordt doorgespoeld wanneer hij of zij opstaat. Voor de installatie van de touch-free spoelplaten is over het algemeen niet meer nodig dan een elektra-aansluiting. In bestaande situaties waar elektra aanleggen lastig of onmogelijk is, zijn er ook batterij gevoede oplossingen

Douchewc’s

Wie de toiletruimte geheel touch-free wil inrichten, kan nog een stap verder gaan door zelfreinigende douchewc’s te installeren. Nu steeds meer mensen kiezen voor reiniging met water in plaats van wc-papier, winnen de douchewc’s aan populariteit.

De Aquaclean douchewc’s van Geberit zijn uitgerust met geïntegreerde technologie zodat het aantal ontoegankelijke plaatsen waar vuil zich kan verzamelen minimaal is. Ook zijn de wc’s gemaakt met hoogwaardige materialen, zoals krasbestendig glazuur dat de ophoping van bacteriën en andere ziekteverwekkers voorkomt.

Geberit AquaClean douchewc - 1. Een schone zaak - Touchfree Toilet

Een schone zaak

Moderne douchewc’s zijn op het eerste gezicht nauwelijks te herkennen. De douchearm is verborgen in het keramiek. Voor en na gebruik wordt de douchekop met water gespoeld, zodat hij altijd schoon is.

Geberit AquaClean douchewc - 2. Het douchen starten - Touchfree Toilet

Het douchen starten

Met één druk op de knop komt de verborgen douchearm tevoorschijn en reinigt uw onderlichaam met een aangenaam warme douchestraal.

Geberit AquaClean douchewc - 3. Regelen van de douchestraal - Touchfree Toilet

Regelen van de douchestraal

De intensiteit van de waterstraal past u eenvoudig aan naar uw persoonlijke voorkeur. Uiteraard kan de douchefunctie te allen tijde worden uitgeschakeld. Na het reinigen start automatisch de droogfunctie.

Voor de meeste modellen wordt gebruik gemaakt van een KeraTect® glazuurlaag en Turboflush spoeltechniek. De KeraTect glazuur sluit de microporiën van het keramiek sluit en vormt daardoor een gladder oppervlak. Water verspreidt zich hierdoor gelijkmatiger over het oppervlak en spoelt vuil weg, zonder sporen na te laten. Zo wordt kalkophoping voorkomen waardoor de wc hygiënisch schoon blijft.

De TurboFlush spoeltechnologie is gebaseerd op een asymmetrische binnengeometrie van de keramiek zonder spoelrand, die een bijzonder grondige mogelijk maakt. Een enkele spoelopening aan de zijkant is voldoende: er zijn veel minder verborgen zones, en hoeken en randen ontbreken volledig. Ook dit komt de hygiëne ten goede.

Urinoirs

Naast de aanrakingsvrije douchewc, is ook het touch-free urinoir in opkomst. De gebruiker hoeft geen knop of ander oppervlak meer aan te raken, waardoor de kans op besmetting aanzienlijk wordt verkleind. Daarnaast gaan de urinoirs zuinig met water om en is de kans op beschadiging minder groot. De urinoirs zijn dus niet alleen de meest hygiënische, maar ook een duurzame keuze. Tot slot zijn de urinoirs eenvoudig te installeren en te onderhouden en daarmee ook kostenefficiënt.

Touch-free Urinoirs hebben elektriciteit nodig. Daarvoor zijn er drie mogelijkheden: netstroom, batterijen of een eigen stroomvoorziening door een generator, die wordt aangedreven door de druk van het leidingwater.

Urinoir Preda met urinoirsturing - Touchfree Toilet
Urionoir Preda geintegreerde flush control - Touchfree Toilet

Voor meer informatie over touch-free spoelen, urinoirs of douchewc’s bezoek de website van Geberit of neem contact op.